Seyehat Günlükleri, Şiir

İspanya / Barselona

İspanya’nın Madrit’ten sonra en büyük şehri olan Barselona, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olmakla beraber, ünlü sanatçı Gaudi de şehrin kimliği haline gelmiş. Dünya da eşi benzeri olmayan yapıları burada görmek mümkün. Özellikle de Gaudi’nin mimarisini yaptığı Sagrada Familia tüm ihtişamı ile adeta göz kamaştırıyor.

Yapımına 1882 yılında başlanınlan bu muhteşem eserin inşasına 1883 yılından sonra Gaudi devam etmiş. Gaudi, 43 sene boyunca gecesini gündüzüne katarak bu eser için çalışmış. 1926 yılımda geçirdiği bir kaza ile yaşama veda eden Gaudi den sonra bu eser yıllarca yarım kalmış. Biz geldiğimizde de hala yapımı devam ediyordu.

Kilisenin dışında  bulunan ihtişamlı dört kuleyi Gaudi, yeryüzü ve cennet arasındaki bağlantı diye adlandırmış.  Gerçekten oya gibi ince ince işlenmiş, milim milim her bir köşesinde betimlemelerle anlam katılarak yapılmış bu eser muhteşem. Gözlerinizi alamıyor ve defalarca kez bakarak burada da şu varmış, şuradaki ne anlam ifade ediyor acaba demekten kendinizi alamıyorsunuz. Barselona’yı Barcelona yapan bir eser bu bence.

Buradan sonra Park Güell görülmesi gereken ikinci bir yer. Sanki şekerden yapılmış, rengarenk tam bir masal diyarı gibi. O renkler, o mozaikler bin bir çeşitli işlemeleriyle muhteşem. Yine Gaudi tarafından yapılan bu eserin tamamlanması 14 yıl sürmüş. Bu muhteşem masal diyarının en önemli simgesi de ortasında bulunan kertenkele heykeli. Bu parkın içinde Gaudi müzesi var. Bu müzede Gaudi’ nin yaşarken tasarladığı mobilyalar bulunuyor.

Şehrin meydanında yer alan arena, Katalanlar ve turistler için ilgi çekici bir yer ve Flamenko dansının izlenebileceği çok sayıda da gece klüpleri bulunuyor burada.

Kentte büyük önem taşıyan müzeler arasında romanesk ve gotik ressamların yapıtlarını barındıran Katalonya Güzel Sanatlar Müzesi, 12-18. yüzyıl heykellerinin sergilendiği Federico Marés Müzesi ve gençliğinde dokuz yıl burada yaşamış olan Pablo Picasso’nun pek çok yapıtının bulunduğu Picasso Müzesi, Deniz Müzesi de bence görülmesi gereken yerler. Özellikle deniz müzesi en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Senem aklıma sen geldin hep. 🙂

Ünlü ressam Picasso da 1895-1900 yıllarında Barselona’da yaşamış. Bir dönem buradan ayrılmış ancak tekrar 1901 yılında Barselona’ya geri dönmüş. Picasso kaldığı süre boyunca da “Mavi Dönemim” dediği ürünlerini burada yaratmış. Museo Picasso (Picasso Müzesi), 1981 yılında eşinin de Picasso’nun yaptığı seramik çalışmalarını bağışlamasıyla bugünkü halini almış. Ünlü ressamın 2.500’den fazla eserini bu şehirde özellikle de Museo Picasso’da görebilirsiniz.

İnanaılmaz hayranı olduğum, eserlerinde kendimden bir şeyler bulduğuma inandığım Salvador Dali Müzesi’ nin de burada olması benim için çok büyük bir şanstı. Barselona’dan iki saat uzaklıkta ama gerçekten görülmeye değer. Dali eserleri aklımı başımdan aldı evet ama müzenin yapısı da muazzam güzellikteydi. Gerçekten herkesin görmesini çok isterim.

Barselona’yı gez gez bitmez. O kadar çok meydanlar, ünlü sokaklar, sanat müzeleri, askeri müzeler, kiliseler, parklar, bahçeler var ki anlat anlat bitmez.

Bu bahsettiklerim dışında da bence mutlaka görülmesi gereken çok yer var. Ben ancak bu kadarını not alabildim.

Casa Mila (Bir diğer Gaudi eseri.)

Barselona Katedrali

Plaça de Catalunya (Barselona gezilecek yerler listesindeki en ünlü meydanlardan biri ve burası da çeşmeleri ve heykelleri ile ünlü.)

Picasso Müzesi (Pablo Picasso’dan değerli eserlerin sergilendiği bir müzedir. Müzede 3500′den fazla Picasso eseri sergileniyor.)

La Boqueria (Barselona’daki en ünlü pazar yeri)

Nou Camp Stadyumu (F.C Barcelona Futbol Takımı’nın stadyumudur.

Torre Agbar (Avinguda Diagonal ve Carrer Badajoz arasında  bulunan 38 katlı bir gökdelendir.)

Kristof Kolomb Heykeli (60 metre olan heykel Kristof Kolombus’un Amerika’ya ilk seferi şerefine yapılmıştır.

Plaça d’Espanya (İspanya’nın en önemli meydanlardan biri)

Palau de la Música Catalana (1908 yılında yapılmış bir konser salonu)

Magic Fountain of Montjuic

Parc de la Ciutadella (Barselona’nın en merkezi parkı ve bu park içerisinde bir hayvanat bahçesi, bir göl ve birçok müze bulunmaktadır. Park içerisinde spor yapmak için yerler bulunuyor.)

Barselona Hayvanat Bahçesi (Yaklaşık 7.500 hayvan var.)

Barselona Akvaryum (1995 yılında açılan akvaryuma içerisinde 8000 den fazla balık bulunmaktadır.)

Barselona Botanik Bahçesi

Montjuic Kalesi (Kale içerisinde  bir askeri müze bulunuyor)

Barselona, gerçekten inanılmaz sanatsal bir tarihe ve farklı bir kültüre sahip. Ayrıca geniş geniş caddeleri, ışıl ışıl muntazam ev ve dükkanlarıyla da çok ferah bir şehir. Roma, Floransa ve Verona dan sonra en çok burayı sevdim. :))

A. Tamakan

IMG_2127IMG_3185IMG_2488

Yorum bırakın